Finance Wine

Strategize Your Financial Future

Различават ли се симптомите на ADHD между малки деца и тийнейджъри

Ноември 2015 г. Chacko A, Uderman J, et al. Учебни и когнитивни разстройства. Детски и юношески психиатрични клиники в Северна Америка. Юли 2013 г. Система за четене на Rosen P. Wilson: Какво трябва да знаете. Разбрах. Разликата между IEPs и 504 планове. Разбрах. Насоки за калифорнийска дислексия. Министерство на образованието на Калифорния. Октомври 2017. Дислексия: Общ преглед. Клиника Майо. 22 юли 2017 г. Дженкинс Дж. Десет неща, които да помогнат на вашия борещ се читател. Йейл център за дислексия Творчество.

Източници

Насоки за калифорнийска дислексия. Министерство на образованието на Калифорния. Октомври 2017. Развенчаването на митовете за дислексията. Дислексия Помощ в Университета на Мичиган. Основи на дислексията. Международна асоциация за дислексия. Дислексия: Общ преглед. Клиника Майо. 22 юли 2017 г. Разбиране на дислексията. Разбрах. Лечение на деца с дислексия. Разбрах. Покажи по -малко

Най -новото в дислексията

MS няма да ми отнеме всички удоволствия в живота

От Тревис Глисън, 29 април 2021 г.

10 неща, които трябва да знаете за главоболие при прекомерна употреба на лекарства

Какво води до главоболие при прекомерна употреба на лекарства и как можете да намалите риска?

От Беки Ъпъм, 28 април 2021 г.

Проучването на изследваното лекарство за МС Evobrutinib има обнадеждаващи резултати

Евобрутиниб е първият в класа на BTK инхибиторните лекарства, оценен за лечение на МС.

От Брайън П. Дънли, 26 април 2021 г.

Връзката между мигренозното главоболие и болката в шията

Когато мигрена причинява болки в шията, физическата терапия, различна възглавница и инжекции с тригерни точки могат да помогнат.

От Беки Ъпъм, 26 април 2021 г.

20 години живот с МС, без редакция

От Тревис Глисън, 23 април 2021 г.

Новоодобреното лекарство Ponvory на MS намалява умората, показват проучвания

Ponvory също намалява рецидивите и новите лезии при хора с рецидивиращи форми на МС.

От Брайън П. Дънли, 21 април 2021 г.

С МС социалната изолация беше моя норма преди пандемията COVID-19

От Мона СенАприл 21, 2021

Експертни съвети за лечение на хронична мигрена

Все още няма лек за мигрена, но можете да направите много, за да намалите мигренозните си дни и да подобрите качеството си на живот.

От Беки Ъпъм, 16 април 2021 г.

Как гмуркането и възстановяването на Gannet ми напомнят за живота с МС

От Тревис Глисън, 15 април 2021 г.

Телемедицина за MS Care: Два палца нагоре

Пациентите с МС и доставчиците на здравни грижи казват, че биха искали да запазят виртуалните посещения като опция в бъдеще, дори след отшумяването на пандемията. . .

От Дон Рауф, 13 април 2021 г. “

Мислите, че детето ви може да има ADHD? Има някои ключови симптоми, които трябва да търсите. Рафаел Бен-Ари/

Всички деца могат да проявяват невнимание или да са капризни или импулсивни от време на време. Как можете да разберете дали поведението на вашето дете е в нормалните граници или може да има разстройство на хиперактивност с дефицит на внимание (ADHD)?

Една полезна отправна точка е да сравните поведението на вашето дете с това на другите деца на тяхната възраст, съветва д -р Марк Волрайх, професорът по педиатрия на CMRI/Шон Уолтърс и началникът на секцията по педиатрия за развитие и поведение в Центъра за здравни науки към университета в Оклахома в Оклахома Сити. Например, ако детето ви не се е научило да седи неподвижно, когато всичките им приятели го правят, това може да е знак за проблем. „Ето защо учителите са много полезни, защото виждат множество деца на една и съща възраст в една и съща среда“, казва той.

Предупредителни признаци на ADHD при деца

Децата с ADHD показват специфични признаци на трите основни симптома на ADHD: хиперактивност, импулсивност и невнимание. Според петото издание на Диагностичния и статистически наръчник на Американската психиатрична асоциация (DSM-5), 18 основни поведения могат да показват, че детето ви има ADHD. Има две групи поведение: невнимание, с девет поведения; и комбинирана хиперактивна и импулсивна група, с шест хиперактивни и три импулсивни поведения, обяснява д -р Wolraich, който е и водещият автор на актуализираните насоки за диагностика на ADHD, публикувани през октомври 2019 г. в Pediatrics.

Момчетата са повече от два пъти по -склонни от момичетата да получат диагноза ADHD, вероятно поради това, че хиперактивното поведение се наблюдава лесно и се наблюдава по -често при момчетата, според актуализираните насоки.

18 -те поведения са следните:

9 -те признака на невнимание

Често не успява да обърне специално внимание на детайлите или прави небрежни грешки в училищната работа, на работното място или с други дейности Често има проблеми със задържането на внимание върху задачи или игрови дейности Често не изглежда да слуша, когато се говори директно Често не изпълнява инструкциите и не успява да завърши училищна работа, домакинска работа или задължения на работното място (напр. губи фокус, отклонява се) Често среща проблеми при организирането на задачи и дейности Често избягва, не харесва или не желае да изпълнява задачи, които изискват умствени усилия за дълъг период от време (като например училищни или домашна работа) Често губи неща, необходими за задачи и дейности (напр. училищни материали, моливи, книги, инструменти, портфейли, ключове, документи, очила, мобилни телефони) Често лесно се разсейва Често се забравя в ежедневните дейности

9 -те признака на хиперактивност и импулсивност

Често се дрънка с или потупва ръце или крака или се извива в седалката Често напуска седалката в ситуации, когато се очаква да остане седнал Често бяга или се изкачва в ситуации, когато това не е подходящо (подрастващите или възрастните може да се ограничат до чувство на безпокойство) Често не може да играе или тихо участвате в развлекателни дейности Често в движение, действайки като задвижван от двигател Често говори прекалено често Често изчезва отговор преди да е завършен въпрос Често има проблеми с изчакването на реда си Често прекъсва или натрапва други (напр. задръства се в разговори или игри)

За да се потвърди диагноза ADHD, трябва да се идентифицират шест или повече симптоми при дете на възраст от 4 до 17 години; при дете на 17 или повече години трябва да се идентифицират пет или повече симптоми. Симптомите трябва да започнат преди детето да навърши 12 години и трябва да продължат повече от шест месеца. Симптомите също трябва да се появят в две или повече условия – като дома, училището и социалните ситуации – и да причинят известно увреждане, според Американската академия по педиатрия. Симптомите, които се появяват само в една обстановка, могат да бъдат показателни за друга диагноза, като например увреждане в обучението или стрес у дома.

Различават ли се симптомите на ADHD между малки деца и тийнейджъри?

Симптомите на хиперактивност често намаляват при тийнейджъри и възрастни с ADHD, но повечето от критериите не се променят с възрастта, обяснява Wolraich. Както бе отбелязано по -горе, лица на 17 или повече години се нуждаят само от пет вместо шест симптома, за да потвърдят диагнозата на ADHD. „Те също не трябва да се дължат на друга причина, като тревожност или злоупотреба с вещества“, добавя Волрайх.

Кога да потърсите професионална помощ за детето си

Първото нещо, което родителите трябва да търсят, когато става въпрос за идентифициране на ADHD, е функционално увреждане – тоест намеса в ежедневното функциониране във всяка важна област от живота на детето, включително у дома, в училище, с връстници и в други важни дейности ( спорт, развлекателни дейности, лагери). Тази намеса във функционирането трябва да бъде пряко свързана с проблеми с невнимание, хиперактивност и/или импулсивност, казва д -р Ямалис Диас, детски психолог, специализиран в ADHD в Центъра за обучение на деца в Нюйоркския университет в Лангоне и клиничен асистент в катедрата по деца и юношеска психиатрия в NYU Langone Health.

„Например у дома това може да бъде ежедневен конфликт с родители или братя и сестри, прекъсване на функционирането на семейството (напр. Наистина предизвикателни сутрини), висок родителски стрес или разочарование“, обяснява д -р Диас. „В училище родителите могат да чуят, че детето им не завършва работа, липсва време за обучение поради невнимание или трудности да стои в седнало положение, или общо нарушаващо поведение (напр. Извикване, глупост, вдигане на шум), което затруднява детето за ефективно участие в класната стая. А с връстници и приятели децата с ADHD могат да изпитат социални предизвикателства, които им затрудняват да се сприятеляват, да поддържат приятелства или да участват по подходящ начин в социални дейности, което може да доведе до социално отхвърляне. ”

Диас казва, че родителите трябва да прегледат списъка със симптомите на ADHD и да си зададат два важни въпроса:

Дали детето ми прави това или има проблеми с това на по -високо ниво, отколкото се очаква за дете на тяхната възраст? Това пречи ли на важните ежедневни задачи или дейности?

Ако установите притеснения, свързани дори с някои от симптомите, които изглежда се увеличават или продължават, би било добра идея да се консултирате с професионалист, за да може той да прецени допълнително, казва Диас.

Къде да направя оценка на детето си за диагностика на ADHD?

Ако подозирате, че детето ви може да има ADHD, Диас предлага първо да обсъдите първоначалните си притеснения с вашия педиатър, който може да ви даде насоки за това какво да правите по -нататък. Точната диагноза на ADHD изисква по -цялостен подход към оценката, извършена от специалист по психично здраве, като детски психолог или психиатър, лицензиран клиничен социален работник или лицензиран съветник по психично здраве, обяснява Диас. „Оценката често включва попълване на стандартизирани рейтингови скали от родители и учители, интервюта за развитие и диагностика с родители и клинично интервю или наблюдение директно с детето, в зависимост от възрастта“, казва тя.

Докато много здравни специалисти често оценяват и диагностицират ADHD, те не винаги могат да извършват оценка, която също преглежда други емоционални и поведенчески проблеми (като настроение, тревожност или травма), които могат да имитират или изострят симптомите на ADHD, предупреждава Диас. „Родителите наистина трябва да се обърнат към специалист по психично здраве, за да оцени ADHD, ако има значителни опасения, които причиняват нарастващи смущения във функционирането на детето“, казва тя.

Ако детето ви е диагностицирано с ADHD, Диас казва, че родителите трябва да помолят специалиста, който е поставил диагнозата, да им помогне да преминат през тези етапи:

Определете приоритетните области на безпокойство. Планирайте следващите стъпки. Простото познаване на детето ви с ADHD осигурява само първа стъпка към разбиране на трудностите на вашето дете, казва Диас, добавяйки, че може би е по -важно да знаете как ADHD влияе върху функционирането на вашето дете и какво ще помогне за намаляване и управление на тези предизвикателства.

Възможните следващи стъпки могат да включват следните действия:

Работа със специалист по психично здраве, който практикува поведенческа или когнитивна поведенческа терапия. „Този ​​човек може да помогне на родителите да научат и да практикуват родителски стратегии, които са най -ефективни за справяне с предизвикателствата, свързани със СДВГ, включително как да структурират ежедневните задачи, да дадат ефективни инструкции, които детето може да следва по -лесно, да засилят позитивното поведение и развитието на умения и използвайте ефективни стратегии за дисциплина в отговор на негативно поведение като опозиционно поведение, казва Диас. Комбиниране на поведенческа терапия и медикаменти. Комбинираният подход, който включва както поведенческа терапия, така и медикаменти, често може да бъде най -ефективен за лечение на ADHD, казва Диас. Родителите също трябва да обсъдят възможностите за лечение с детски психиатър или педиатър на детето си. Достигане до училището на вашето дете. Децата с ADHD често имат редица предизвикателства в училище, които оказват влияние върху академичното им функциониране, отбелязва Диас. Родителите трябва да говорят с училищния персонал за поддръжка в училище, училищния съветник или училищния психолог за различните нива на налична подкрепа в училище.

Допълнителен доклад от Дженифър Д’Анджело Фридман.

Абонирайте се за нашия бюлетин за психично здраве!

Най -новото в ADHD

Как да повдигнете ADHD с Вашия лекар

Мислите, че може да имате разстройство на хиперактивност с дефицит на внимание при възрастни? Има правилен и грешен начин да се обърнете към него с Вашия лекар.

От Елизабет Шимер Боуърс 13 март 2020 г.

FDA одобрява устройство за стимулиране на нервите за ADHD

Притурката с размер на мобилен телефон изпраща терапевтични сигнали до мозъка за лечение на разстройство на хиперактивност с дефицит на внимание при деца.

От Дон Рауф, 26 април 2019 г.

10 съвета за справяне с хиперактивно дете

До 15 ноември 2017 г.

Женен за възрастен с ADHD?

До 14 ноември 2017 г.

По -добър сън за възрастни с ADHD

До 14 ноември 2017 г.

Занимания след училище за деца с ADHD

Как децата с ADHD прекарват свободното си време, може да помогне за подобряване на вниманието и намаляване на симптомите на ADHD. Научете как да избирате дейности след училище за вашите. . .

От Маделин Р. Ван, MPH 18 февруари 2016 г.

Печелене на войната с деца с ADHD

Никога не е лесно да накарате децата да вършат домакинската си работа. Тези стратегии могат да помогнат, когато ADHD е усложняващ фактор.

От Бет У. Оренщайн 3 юли 2014 г.

Съвети за оцеляване на родители на деца с ADHD

Родителството на дете с ADHD може да бъде стресиращо. Тези съвети за оцеляване могат да ви помогнат да се справите дори в най -трудните дни.

От Бет У. Оренщайн 8 юли 2010 г.

Управление на ADHD, когато рутините се променят

Децата с ADHD се нуждаят от определена рутина, но реално това не винаги е възможно. Научете как да улесните прехода на детето си.

От Бет У. Оренщайн 8 юли 2010 г.

Деми Ловато Калифорния трезвен ли е: какво означава и безопасен ли е?

Разберете как този „умерен“ подход може да повлияе на вашето здраве.

От Кейти Уилямс, 23 април 2021 г. “

Хората със синдром на Аспергер са склонни да се борят в социални ситуации. Клаус Ведфелт/

Децата и възрастните със синдром на Аспергер изпитват голямо разнообразие от симптоми и няма два еднакви случая.

Някои хора ще се сблъскат с незначителни проблеми, които не пречат на ежедневието им, докато други ще се борят да функционират в академична, социална и работна среда.

Познаването на симптомите на Аспергер може да помогне на родителите и самите пациенти да получат точна диагноза.

Общи признаци и симптоми на болестта на Аспергер

Има много признаци и симптоми на болестта на Аспергер. Вашето дете може да покаже само няколко, няколко или всички поведения на подпис.

Социални симптоми

Един показателен признак на синдрома на Аспергер има затруднения в социалните ситуации.

Честите симптоми на Аспергер, които могат да https://harmoniqhealth.com/bg/ повлияят на социалното взаимодействие или комуникация, включват:

Проблеми при създаването или поддържането на приятелства Изолация или минимално взаимодействие в социални ситуации Лош контакт с очите или склонност да се взирате в другите Проблеми при тълкуване на жестове Неспособност да разпознавате хумор, ирония и сарказъм Неподходящо поведение или странни маниери Проблеми, изразяващи съпричастност, контролиране на емоции или общуване на чувства Липса на здрав разум Тенденция към ангажираност в едностранни разговори (за себе си) Увлечение по определени теми Тълкуване на информацията като буквално Предпочитание за строг график или рутина

(1,2)

Възрастен или дете с Аспергер може да не показва всички тези признаци, но като цяло е склонен да се бори в социални ситуации.

Някои хора могат да тълкуват симптомите на детето като просто грубо поведение. Например, хората с Аспергер могат да говорят изключително за себе си. Те може да не разпознаят, когато някой се чувства неудобно, незаинтересовано или обидено. Тъй като не винаги разпознават социалните знаци, те могат да говорят силно в неподходящи моменти, например по време на църковна служба.